zaterdag 30 augustus 2014

Gildedag Gemonde zondag 31 augustus

sintAnthoniusSintSebastiaanGEMONDE – De gilden van Gildenkring Dommelgroep trekken op 31 augustus door Gemonde voor hun jaarlijkse gildedag. De Gildenkring Dommelgroep bestaat uit negen gilden uit het stroomgebied van de Dommel. Dit jaar is het de beurt aan Gilde St. Anthonius en St. Sebastiaan om de gildedag te organiseren.
‘s Morgens om 08.30 uur komen de gilden bijeen op het gildeterrein aan de Kaalhoefsteeg. Daarna vertrekken de circa 180 gildebroeders en gildezusters naar de St. Lambertuskerk waar, volgens traditie, de H. Mis om 09.30 uur wordt bijgewoond. Na de H. Mis volgt in zaal De Schuif voor alle gildeleden de erewijn, welke aangeboden wordt door de gemeente St. Michielsgestel. Daaropvolgend is er om 11.45 uur een fraaie optocht van de 9 gilden door het dorp naar het Datmunda aan de Kaalhoefsteeg. Hier volgt het afleggen van de eed van trouw aan het wereldlijke gezag. Na de eed van trouw volgt de spectaculaire massale opmars, dat telkens weer een fantastisch schouwspel is. Ook de bijbehorende vendelgroet door alle vendeliers is een prachtig gezicht.
Wedstrijden
Daarna volgen de diverse wedstrijden, te beginnen met het Koningsschieten. Nadat de boom “gevreeĆ«n” is door de Gildeheer, Beschermheer en de Burgemeester, schieten de koningen om beurten op de vogel. Degene, die het laatste stuk van de vogel naar beneden schiet, is koning van de Kringdag Dommelgroep. Aansluitend om 13.30 uur worden andere wedstrijden gehouden, zoals vendelen, trommen, bazuinblazen, geweerschieten, kruisboogschieten en jeu de boules.
Prijsuitreiking
Om ongeveer 18.00 uur volgt de uitreiking van de diverse prijzen, bestaande uit zilveren schilden. Het is telkens weer een prachtig gezicht om de diverse gilden in hun prachtige kostuums, bezig te zien in de verschillende wedstrijden. Behalve dat er om het eremetaal gestreden wordt, is het vooral een dag van verbroedering tussen de gilden van Kring Dommelgroep.
Bron schijndel.gezien.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten