zondag 29 mei 2016

Veilige buurt met BIN, BuurtWhatsApp en Burgernet

Wat is een Buurt Informatie Netwerk (BIN) ?  link BIN Sint Michielsgestel
Het Buurt Informatie Netwerk – kortweg BIN – is een samenwerkingsverband tussen bewoners, politie en gemeente om de veiligheid en leefbaarheid in een wijk te verbeteren. Wijkbewoners helpen daarbij door lid te worden van BIN. Doordat BIN-leden, de politie en de gemeente op een eenvoudige manier informatie met elkaar uitwisselen werken zij gericht aan de veiligheid en leefbaarheid. Zo vermindert de criminaliteit en worden wijkbewoners bij het werk van de politie en gemeente betrokken. BIN draagt dus bij aan een fijne en veilige buurt!
Werkwijze BIN
Politie en gemeente sturen relevante informatie naar de BIN-coördinator. Deze stuurt de informatie per e-mail door naar aangemelde BIN-leden in de vorm van een BIN-bericht. BIN-leden kunnen op deze berichten reageren door de email van de BIN-coördinator te beantwoorden. De BIN-coördinator stuurt het antwoord dan door naar de politie en/of gemeente. NB: Voor dringende zaken maakt men geen gebruik van een e-mailbericht via de BIN-coördinator. Voor echt spoed eisende zaken wordt gebeld met 112 (als elke seconde telt). Na afloop ontvangt u via de BIN-coördinator bericht over resultaat van een actie. Meldt u aan als BIN lid -> link


BuurtWhatsApp-groep.  Met een BuurtWhatsApp-groep wisselen alerte buurtbewoners informatie met elkaar uit over verdachte situaties in de wijk. De BuurtWhatsApp-groep geeft de wijk extra ogen en oren. Bewoners kunnen zelf het initiatief nemen om zo’n whatsapp-groep te starten of er lid van te worden. Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 256 personen (febr. 2016) . Let op: bel bij heterdaad-situaties altijd de politie via 112. De gemeente Sint-Michielsgestel en de politie stimuleren ook het gebruik van een BuurtWhatsApp-groep.

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie. Deelnemers aan Burgernet krijgen een bericht via hun mobiele -of vaste  telefoon als de politie op zoek is naar een vermist persoon of een verdachte van een misdrijf.
  • Ontvangt de politie een melding? Dan kan de centralist van de meldkamer besluiten een oproep te verspreiden onder de mensen die wonen of werken in een bepaald gebied en zich hebben opgegeven voor Burgernet.
  • Via uw vaste of mobiele telefoon ontvangt u een ingesproken bericht. Of u ontvangt per sms een tekstbericht. Daarin wordt u verzocht om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo helpt u direct bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of vermist kind.
  • Hebt u op basis van het bericht een tip voor de politie? Bel dan met het speciale Burgernetnummer: 0800-0011. Dit nummer is gratis.
  • Alle ingeschakelde deelnemers krijgen een bericht over de afloop van een actie. Uiteraard zijn aan deze berichten geen kosten verbonden.
Doe mee, kijk voor meer informatie en meld u aan op www.burgernet.nl.
Het is ook mogelijk gratis de Burgernet-app te downloaden via de App store of Play Store.
De app maakt gebruik van de GPS-locatie van uw telefoon.
Op het moment dat er een Burgernetactie in uw omgeving is, krijgt u een actiebericht. Als deelnemers vervolgens iets zien, kunnen zij dit direct doorgeven aan de politie.
Burgernet berichten Sint Michielsgestel  klik hier
Burgernet hoe werkt het  info video
Verschil tussen Burgernet en NL-Alert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten